Planlægger du, at sommerens tur skal være en kør-selv-ferie i Europa? Overvejer du, om du kan tage din hund med? Det kan sagtens lade sig gøre at begive sig ud på kør-selv-ferie med en hund, det kræver bare, at man er opmærksom og har forberedt sig på en række ting.
1. Din hund skal også have et pas
Hvis du vil have din hund med på ferie i Europa, kræver det, at hunden har pas, ligesom du skal have et pas med dig. Hundens pas kaldes et EU-dyrepas, og du bestiller det hos dyrlægen.
Det er hurtigt at anskaffe et dyrepas, og det eneste, som det kræver, er, at du tager din hund med forbi dyrlægen, da dens id-mærkning skal aflæses, og du skal underskrive. Resten sørger dyrlægen for.
Passet er lovpligtigt, og det er derfor meget vigtigt at have styr på dette, inden du kører afsted med din hund i bilen.
2. Undersøg hvilke hoteller, der byder hunde velkomne
Det er ikke alle hoteller, hvor hunde er tilladt, og derfor er det en god ide, inden man rejser, at sætte sig ind i, hvor du må overnatte henne, når du har en hund med.
Mens nogle hoteller ikke tillader hunde, så er andre hoteller til gengæld meget hundevenlige og tilbyder diverse faciliteter til hunde.
Alt efter hvad du ønsker, kan en god omgang research efter hoteller, der både tilgodeser dig og din hunds behov, sikre, at ferien bliver god for alle parter.
3. Hav din hund ordentlig spændt fast
Når du har en hund med i bilen, er det vigtigt, at hunden er spændt ordentligt fast, da det ellers kan blive meget farligt både for dig og for hunden selv.
Det bedste og mest sikre er et hundebur. Hvis din hund skal tilbringe mange timer i bilen, er det vigtigt, at den er tryg ved situationen. Derfor er det vigtigt, at hunden er tryg ved hundeburet og kan forholde sig i ro derinde.
Det kan derfor gode betale sig at øve med hunden, inden man tager den med ud på den helt lange biltur.
Tip 1: Hold mange pauser undervejs
Du kender det selv fra lange bilture; du bliver øm i hele kroppen, og du har brug for at strække benene. Sådan får din hund det også.
Derfor er det vigtigt med mange pauser undervejs. I pauserne er det vigtigt, at hunden kommer ud og får noget frisk luft, da den hurtigt kan få det varmt i bilen.
Sørg for at hunden får lov til at snuse og tid til at undersøge alle de nye indtryk, der kan være på sådan en rasteplads, så den får brugt noget energi, og dermed kan klare endnu en strækning i bilen.
Tip 2: Tilgodese hundens behov
Både på bilturen og på den efterfølgende ferie er det vigtigt at tilgodese hundens behov. Hvis hunden bliver urolig i bilen, er det måske det værd, at I holder en ekstra uforudset pause og leger lidt med den, inden I kører videre.
Det er også en god ide at overveje om den ferie, som I planlægger at tage hunden med på, er noget for hunden.
Er det en storbyferie, badeferie eller aktiv ferie?
Hvis det er en storbyferie, kan hunden så lide at være blandt mange mennesker? Hygger den sig i en god hundetaske på dine skuldre?
Hvis ferien er aktiv, kan hunden lide at bevæge sig? Kan den lide at bade? Inden man tager hunden med ud på en lang biltur, er det godt at overveje, om hunden kommer til at kunne lide det, når I ankommer.
Hvis du kommer frem til, at hunden vil elske at være på ferie, så er det bare med at få gjort bilen klar til sommerens tur - hvad enten det er jeres egen bil, I kører afsted i, eller om I skal ud og leje en bil til sommerens eventyr.
Tip 3: Bring det velkendte med i bilen
Det er vigtigt, at hunden føler sig godt tilpas i bilen. Dette kan opnås ved, at du forsøger at skabe nogle trygge rammer for din hund.
Du kan for eksempel pakke hundeburet ind i nogle af hundens yndlingstæpper hjemmefra, og du kan medbringe både legetøj og godbidder.
Når du bringer hjemlige dufte med, føler hunden sig hurtigere tryg. Derudover er det vigtigt, at hunden altid har tilgang til koldt vand.